Sunday, October 30, 2011

Selamat Hari Lahir wahai Diri.....

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Sekelian Alam, Selawat Dan Salam Untuk Nabi Junjungan Muhammad Saw, Ahli Keluarga Dan Sahabat-Sahabatnya.

Hari Ini Umurku Bertambah Lagi....

Aku Bersyukur Ya Allah Untuk Usia Yang Telah Engkau Berikan Padaku Ini. Aku Bersyukur Atas Setiap Rezeki Yang Engkau Kurniakan. Aku Bersyukur Atas Setiap Cubaan Dan Dugaan Yang Engkau Berikan Padaku. Aku Bersyukur Dengan Bakat Dan Ilham Yang Engkau Anugerahkan. Aku Bersyukur Dengan Keluarga Bahagia Yang Engkau Amanahkan. Sesungguhnya Terlalu Banyak Yang Telah Engkau Berikan Kepadaku…. Tetapi Terlalu Sedikit Pengabdianku Terhadapmu..

Engkau Tetap Menerima Walaupun Terkadang Aku Alpa, Aku Lupa. Aku Silap Aku Khilaf Mentafsir Makna Setiap Kurniaan Dan Dugaanmu. Namun Begitu Besarnya Kasihmu….Engkau Tetap Melindungiku Walaupun Terkadang Aku Merunggut Ketika Saat Lemahku Datang. Aku Tak Pernah Menafikan Hakmu Sebagai Khaliq Walaupun Terkadang Aku Terbuai Dengan Kesedihan Yang Amat Perit.

Ampunkan Aku Ya Allah Apabila Ku Merintih Nasibku Di Hadapanmu, Kepada Siapa Lagi Harus Ku Mengadu? Aku Tidak Pernah Menyesali Kewujudanku Ini Ya Allah… Namun Aku Hanyalah Hambamu Yang Dhoif Yang Lemah. Kadang Aku Kurang Kesabaran Goyah Keimanan. Ada Ketika Aku Terikut Bisikan Syaitan. Namun Dengan Limpah Kasih Sayangmu Ya Allah, Engkau Menarikku Kembali Jauh Dari Kesesatan.

Dalam Usia Ini….. Aku Ingin Lebih Dekat Padamu Ya Rahman. Dalam Usia Yang Makin Jauh Ini…. Aku Ingin Lebih Merinduimu Ya Rahiim. Dalam Usia Menjelang Dewasa Ini Aku Ingin Selalu Mengabdikan Diri Sekudusnya Terhadapmu. Dalam Usia Penuh Liku Ini Yang Aku Inginkan Hanyalah Ketenagan, Kekusyukan Beribadah, Segala Kesederhanaan Dan Kerendahan Hati Tanpa Berhenti Menghulur Kasih Kepada Yang Sudi.

Ya Muhaimin…Pimpinanlah Tangan Hambamu Ini.. Pimpinanlah Hati Hambamu Ini Agar Sentiasa Berpijak Pada Jalan Kebenaran.

Ya Al Quddus… Sebagai Hambamu Yang Hina Ini, Aku Takkan Mungkin Mencapai Kesempurnaan...Tapi Kasihanilah Aku… Bimbinglah Aku Agar Mampu Meniti Titian Silatulmustakimmu Dengan Tenang Dan Mudah Tanpa Cela.

Ya Al Hakim…Berilah Aku Kekuatan Dan Semangat Serta Ilham Agar Aku Mampu Terus Membimbing Hatiku, Diriku, Keluargaku, Sahabat Handaiku, Dan Teman-Temanku Yang Memerlukanku. Berikanlah Aku Keikhlasan Yang Jitu Dalam Beribadah Ke Jalanmu Ya Allah.... Berilah Aku Kesabaran Dalam Menangani Karenah Dunia Sangat Mencabar Keimanan Dan Kesabaranku… Hulurkanlah Aku Kebijaksanaan Agar Aku Mampu Memacu Kalam Keinsanan Hingga Tiba Masanya Engkau Menjemputku Pergi.

Ya Allah…Sesungguhnya Kematian Itu Benar…. Alam Kubur Itu Benar…..Hari Pembalasan Itu Juga Benar….Hari Ini, Semakin Hampir Aku Kepada Alam Kematian…. Semakin Dekat Aku Dengan Alam Kubur… Semakin Takut Aku Terhadap Hari Pembalasan… Izinkan Aku Dalam Usia Yang Semakin Sedikit Ini Aku Mengaut Sebanyaknya Himpunan Pahala Darimu, Untuk Ku Jadikan Bekalan Kehidupan Yang Tiada Penghujungnya Nanti. Aku Ingin Menjadi Anak, Pelajar, Bapa Dan Muaalim Yang Soleh..

Terima Kasih Ya Allah Atas Segala Takdir Yang Telah Engkau Tentukan Untukku… Engkaulah Yang Maha Besar… Allahu Akbar.. Peliharalah Aku Yang Lemah Ini Agar Terus Berpegang Teguh Pada Tali-Mu…

Terimalah Pemohonan Hamba-Mu Yang Sedang Bermusafir Di Bumi-Mu Ini Ya Al Mudzill.
Amin Ya Rabbil-Alamin.

No comments:

Post a Comment