There was an error in this gadget

Sunday, January 30, 2011

Mengenal Hati Part 1...

Assalamualaikum....


Kali ni,cara penyampaianku agak skema sbb tkut salah fakta,naya oo...xpe2..bg geng2 y ambk medic..tgur2 la ye klau ade salah silap....Dua tiga hari lepas ada la forum yang membincangkan tentang Bicara Hati..tp bgku,masanya sangat terhad untuk merungkai dengan lebih banyak tengtang hati. Justeru itu kali ni akanku cuba berkongsi merungkai segala maklumat yang aku perolehi.... insyaAllah dapat kita mengenal lebih mendalam suatu yang digelar sebagai HATI. Aku ni bkn lah budak medic nk terang pnjang lebar pasal hati sbb diluar bidang pengajianku tapi pernahla study Biology dulu  ianya dapat digabungkan bersama dengan bidang pengajianku kini. Diharap cukuplah sekadar maklumat ciput yang aku dapat ni ye.HATI menurut kajian SAINS
Hati merupakan organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah. Ia menghasilkan hempedu yang penting bagi penghadaman. Ia melaksana dan mengawal pelbagai fungsi biokimia jumlah besar yang memerlukan tisu khas. Istilah perubatan yang berkaitan dengan hati sering kali bermula dari perkataan Greek bagi hati iaitu hepar, menjadi hepato- atau hepatic. Hati berwarna perang kemerahan dan terletak di bawah diafragma iaitu di dalam rongga abdomen. Hati menerima makanan terlarut dalam darah apabila makanan ini tercerna dan diserap di usus.

STRUKTUR
Hati manusia dewasa mempunyai berat antara 1.3 - 3.0 kilogram. Ia adalah organ lembut berwarna perang kemerahan. Hati merupakan organ kedua terbesar manusia (organ terbesar adalah kulit) dan kelenjar terbesar dalam tubuh manusia.
Ia terletak di bawah diafragma di sebelah kanan badan manusia. Sebahagian besar permukaan hati terletak di dalam sangkar toraks bagi melindunginya daripada kecederaan. ia juga menjadi alas bagi pundi hempedu yang menyimpan hempedu.
Secara anatomi, hati dapat dibahagikan kepada empat lobus iaitu lobus kanan (right lobe), lobus kiri (left lobe), caudate lobe, dan quadrate lobe. Lihat gambar untuk penerangan yang lebih jelas.

MIKROSTRUKTUR
Hati terdiri daripada koleksi unit-unit mikroskopik yang dipanggil lobul (jangan dikelirukan dengan lobus di atas) yang setiapnya berbentuk heksagon (secara kasar). Lobul-lobul ini merupakan pusat pemprosesan utama bagi hati. Di sinilah hati menjalankan fungsi-fungsinya seperti menyahtoksik darah dan menghasilkan hempedu. Berikut adalah salur-salur yang berhubung dengan setiap lobul hati:
§  Portal triad yang terdiri daripada 3 salur iaitu:
§  Hepatic portal capilarry atau kapilari portal hati. Ia membawa darah dari vena portal hepar ke lobul hati.
§  Arteri hati yang membekalkan darah beroksigen kepada lobul-lobul hati.
§  Duktus hempedu yang membawa cecair hempedu dari lobul ke pundi hempedu untuk disimpan.
§  Vena hati yang membawa darah terdeoksigen dari hati. Terdapat dua vena hati iaitu vena hati kanan dan vena hati kiri. Kedua-dua vena ini bersambung terus dengan vena kava inferior

PEREDARAN 
Hati menerima darah melalui arteri hati dan vena portal hepar. Arteri hati membawa darah beroksigen dari jantung untuk dibekalkan kepada sel-sel hati. Vena portal hepar pula membawa darah dari usus untuk dinyahtoksik. Darah dari kedua-dua salur darah ini dibawa keluar dari hati melalui vena hati ke dalam vena kava inferior untuk dibawa balik ke jantung.
Selain darah, hempedu juga dialirkan keluar dari hati. Duktus hempedu membawa hempedu ke pundi hempedu untuk disimpan dan dipekatkan sebelum dirembes ke dalam duodenum.

FUNGSI HATI
§  Mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati.
§  Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
§  Mengawalatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
§  Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
§  Menghasilkan protein-protein plasma tertentu seperti albumin.
§  Menghasilkan faktor-faktor pembekuan darah I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX, X and XI
§  Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti ammonia.
§  Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
§  Menguraikan molekul hemoglobin tua.
§  Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.No comments:

Post a Comment